Datle čerstvé Iranské 550g

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- Datle čerstvé Iranské 550gSkladem99 Kč86 Kč bez DPH
Datle čerstvé Iranské - 550g
Jsou černé až tmavě hnědé, s tenkou slupkou. Jejich nejdůležitější vlastností ve srovnání s jinými datly je, že jsou šťavnaté. Datle Mazafati nejsou klasifikovány jako sušené ovoce, protože mají relativně vysoký obsah vlhkosti a měly by být uchovávány při teplotě v rozmezí -5 až 5 ° C.
Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou ideálním zdrojem doplnění energie, důležitých minerálů a některých vitamínů.
Datle jsou odedávna používány jako účinný uspávací prostředek – obsahují totiž nadprůměrně vysoké množství aminokyselin tryptofanu, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatoninu. Lidoví léčitelé v nomádských zemích doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pár sladkých datlí.
Datle jsou ideální svačinkou pro duševně pracující a studenty. Snižují krevní tlak. Vápníku, který obsahují, prospívá kostem a zubům. Pojídání datlí prospívá i naší kůži a vlasům.
Podle výzkumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě datle, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza). Výsledky Aviramova výzkumu mají být v roce 2009/2010 publikovány v americkém vědeckém časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.
V kuchyni se dají použít datle čerstvé i sušené. Suché datle se pojídají přímo nebo slouží k přípravě sladkých moučníků, pečiva a cukroví. Datle chutnají výtečně, když je můžete jíst v čerstvém stavu, ale chutnají i sušené či lisované…
Recepty
Pečené jehněčí s mátovým jogurtem
Ingredience
120 g mandle oloupané, nasucho opražené, nahrubo nasekané
2 lžičky kmín
1 lžička koriandr
8ks datle zbavené pecek, pokrájené na kousky
2 hrst mátové listy nahrubo posekané
1 hrst petrželka hladkolistá (najemno posekaná)
3 stroužek česnek najemno nasekaný
1 lžička mletá paprika
1 špetka skořice
Jehněčí maso kýta (vykostěná)
4 ks mrkev nakrájená na špalíčky
1 lžíce olivový olej
Na mátový jogurt
1 hrst mátové listy najemno nasekané
400 g jogurt hustý, přírodní bulharský
Na mátový bulgur
350 g bulgur
3 hrst mátové listy natrhané
2 lžíce extra panenský olivový olej
Postup přípravy receptu:
Troubu předehřejte na 180 °C. Všechno koření krátce prohřejte na suché pánvi, smíchejte s mandlemi, datlemi, kandovanou citronovou kůrou, mátou, petrželkou, česnekem, paprikou a skořicí. Osolte a nechte stranou. Kýtu rozložte a potřete ji připravenou směsí. Poté maso opět stočte a svažte kuchyňským provázkem a nechte zatím stranou. Dno pečicí nádoby poklaďte mrkví, na ni položte maso, pokapejte olejem, osolte a opepřete a pečte za občasného přelévání vypečenou šťávou (pokud se vypeče, podlijte trochou horké vody nebo vývaru) asi hodinu a půl až dvě nebo až maso změkne. Vyndejte z trouby, přikryjte alobalem a nechte stranou na teplém místě asi 10 minut, aby se šťávy uvnitř masa pěkně rozložily.
Jogurt a mátu promíchejte, přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete a nechte vychladit v ledničce.
Bulgur vařte mírným varem asi 5 až 10 minut, zalitý vodou nebo vývarem (řiďte se návodem na obalu). Přebytečnou tekutinu pak. slijte. Promíchejte s mátou, citronovou šťávou a olejem, pokud je třeba, osolte a opepřete. Podávejte s pečeným masem, mrkví a mátovým jogurtem.
Datlové lodičky
Těsto
150 g Polohrubá mouka
120 g Tuk
30 g Práškový cukr
2 lžíce Citrónová voda
Náplň
200 g Datle vypeckované
50 g Ořechy mleté
50 g Práškový cukr
1/2 ks Citron šťáva a kůra
2 lžíce Rum
Postup přípravy receptu:
Z přísad vypracujeme těsto a dáme do chladu na půl hodiny odpočinout. Datle umeleme, přidáme ořechy, cukr, šťávu a strouhanou kůru a rum a dobře propracujeme. Těstem naplníme malé formičky ve tvaru lodičky (mohou mít i jiný tvar) tak, že uvnitř necháme prohlubeň, kterou vyplníme datlovou masou. Pečeme 15-20 minut.