Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Datle čerstvé Iranské 550g

Fresh Dates

Datle čerstvé Iranské - 550g Jsou černé až tmavě hnědé, s tenkou slupkou. Jejich nejdůležitější vlastností ve srovnání s jinými datly je, že jsou šťav... celý popis
Dostupnost
Skladem
99 Kč
86 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:601
EAN kód:4253598657415
Výrobce:Adalat Food Industry - Iran
Parametr 1:550g
Hlídat cenu / dostupnost
Kompletní specifikace

Datle čerstvé Iranské - 550g

Jsou černé až tmavě hnědé, s tenkou slupkou. Jejich nejdůležitější vlastností ve srovnání s jinými datly je, že jsou šťavnaté. Datle Mazafati nejsou klasifikovány jako sušené ovoce, protože mají relativně vysoký obsah vlhkosti a měly by být uchovávány při teplotě v rozmezí -5 až 5 ° C.

Datle jsou bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Pečují o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou ideálním zdrojem doplnění energie, důležitých minerálů a některých vitamínů.

Datle jsou odedávna používány jako účinný uspávací prostředek – obsahují totiž nadprůměrně vysoké množství aminokyselin tryptofanu, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatoninu. Lidoví léčitelé v nomádských zemích doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pár sladkých datlí.

Datle jsou ideální svačinkou pro duševně pracující a studenty. Snižují krevní tlak. Vápníku, který obsahují, prospívá kostem a zubům. Pojídání datlí prospívá i naší kůži a vlasům.

Podle výzkumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě datle, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu cukru v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza). Výsledky Aviramova výzkumu mají být v roce 2009/2010 publikovány v americkém vědeckém časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry.

V kuchyni se dají použít datle čerstvé i sušené. Suché datle se pojídají přímo nebo slouží k přípravě sladkých moučníků, pečiva a cukroví. Datle chutnají výtečně, když je můžete jíst v čerstvém stavu, ale chutnají i sušené či lisované…

Recepty

Pečené jehněčí s mátovým jogurtem

Ingredience

120 g mandle oloupané, nasucho opražené, nahrubo nasekané

2 lžičky kmín    

1 lžička koriandr            

8ks datle zbavené pecek, pokrájené na kousky       

2 hrst mátové listy nahrubo posekané               

1 hrst petrželka hladkolistá (najemno posekaná)          

3 stroužek česnek najemno nasekaný        

1 lžička mletá paprika   

1 špetka skořice                


Jehněčí maso kýta (vykostěná)

4 ks mrkev nakrájená na špalíčky      

1 lžíce olivový olej      


Na mátový jogurt

1 hrst mátové listy najemno nasekané              

400 g jogurt hustý, přírodní  bulharský


Na mátový bulgur

350 g bulgur

3 hrst mátové listy natrhané  

2 lžíce extra panenský olivový olej        


Postup přípravy receptu:

Troubu předehřejte na 180 °C. Všechno koření krátce prohřejte na suché pánvi, smíchejte s mandlemi, datlemi, kandovanou citronovou kůrou, mátou, petrželkou, česnekem, paprikou a skořicí. Osolte a nechte stranou. Kýtu rozložte a potřete ji připravenou směsí. Poté maso opět stočte a svažte kuchyňským provázkem a nechte zatím stranou. Dno pečicí nádoby poklaďte mrkví, na ni položte maso, pokapejte olejem, osolte a opepřete a pečte za občasného přelévání vypečenou šťávou (pokud se vypeče, podlijte trochou horké vody nebo vývaru) asi hodinu a půl až dvě nebo až maso změkne. Vyndejte z trouby, přikryjte alobalem a nechte stranou na teplém místě asi 10 minut, aby se šťávy uvnitř masa pěkně rozložily.

Jogurt a mátu promíchejte, přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete a nechte vychladit v ledničce.

Bulgur vařte mírným varem asi 5 až 10 minut, zalitý vodou nebo vývarem (řiďte se návodem na obalu). Přebytečnou tekutinu pak. slijte. Promíchejte s mátou, citronovou šťávou a olejem, pokud je třeba, osolte a opepřete. Podávejte s pečeným masem, mrkví a mátovým jogurtem.

Datlové lodičky
Těsto
150 g Polohrubá mouka
120 g  Tuk
30 g   Práškový cukr
2 lžíce Citrónová voda
Náplň
200 g Datle vypeckované
50 g Ořechy mleté
50 g Práškový cukr

1/2 ks Citron šťáva a kůra
2 lžíce Rum

Postup přípravy receptu:

Z přísad vypracujeme těsto a dáme do chladu na půl hodiny odpočinout. Datle umeleme, přidáme ořechy, cukr, šťávu a strouhanou kůru a rum a dobře propracujeme. Těstem naplníme malé formičky ve tvaru lodičky (mohou mít i jiný tvar) tak, že uvnitř necháme prohlubeň, kterou vyplníme datlovou masou. Pečeme 15-20 minut.

Zboží zařazeno v kategoriích

Potřebujete poradit?

     Najdete nás i na MALL.CZ 

Doprava a ceny

Osobní odběr na prodejně - Zdarma
DPD ParcelShop - 60 Kč
Zásilkovna ČR- 70 Kč
Uloženka ČR- 80 Kč
Doručení na adresu ČR od - 95 Kč
Zásielkovňa SK - 3,60€
Uloženka SK - 4,80€
Doručení na adresu SK od - 5,60€

Velkoobchod

Naše zboží nabízíme i jako velkoobchod. Jsme největším dovozcem námi nabízených produktů do EU již od roku 2000.

Kamenná prodejna

Ortenovo náměstí 1025/27

170 00 Praha 7 - Holešovice

Tel.: +420 774 140 127

Po - So 10:00 - 20:00

Kontakt
Orient food - Chut' slince
© 2012 - 2023 Orinet food / A.POINT s.r.o., Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz