Logo
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Okra čerstvá

bamya, gumbo, ibiškovec jedlý

Okra (ibiškovec jedlý) čerstvá - cena za 100g V Sýrii, Tunisku, Egyptě, Řecku, Íránu, Iráku, Jordánsku, Libanonu, Turecku, Jemenu a dalších částech vý... celý popis
Dostupnost
Skladem
19 Kč
17 Kč
bez DPH
00g
Číslo produktu:425
Výrobce:Indie
Parametr 1:100 g
Hlídat cenu / dostupnost
Kompletní specifikace

Okra (ibiškovec jedlý) čerstvá - cena za 100g

V Sýrii, Tunisku, Egyptě, Řecku, Íránu, Iráku, Jordánsku, Libanonu, Turecku, Jemenu a dalších částech východního Středomoří, včetně Kypru a Izraele, se okra běžně používá v dušených pokrmech (přípravou podobných českému guláši) se zeleninou a masem. Tato zelenina je také velmi oblíbená v západní Asii, severní Indii a Pákistánu. V Karibiku se okra podává ve formě polévky, často s rybou.

A tak si tuto poživatinu rádi zařadíme do jídelníčku, protože okra obsahuje velké množství látek s příznivými účinky na zažívací trakt. Sklizené tobolky mají malou energetickou hodnotu, tedy se hodí pro redukční diety.

Obsah důležitých látek: 3 % bílkovin, 7 % tuků, asi 1% minerálních látek a až 30mg % vitaminu C.

Tipy na přípravu okry

Okra s olejem a tomatovou omáčkou

Suroviny: 500 g čerstvé (případně konzervované) okry, 4–5 zralých rajčat, 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 4 prolisované stroužky česneku, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 brambora pokrájená na plátky, šťáva z poloviny citrónu, feferonka, olivový olej, nadrobno nakrájená nať hladké petrželky nebo kudrnky, cca 250 ml vody, sůl, pepř.

Postup přípravy receptu:

Čerstvou okru dobře omyjeme, očistíme – tenkým řezem odkrojíme tvrdší část kolem stopky, okru tak povrchově seřízneme do špičky jako tužku.

Na 2 polévkové lžíce olivového oleje opečeme cibuli, přidáme prolisovaný česnek. Cibule ani česnek nesmí zhnědnout. Přidáme oloupaná, na hrubém struhadle propasírovaná rajčata, rajčatový protlak, citrónovou šťávu, pepř, sůl a podlijeme vodou. Dobře promícháme, poté lehce vmícháme okru a na povrch položíme tenké plátky brambory. Dále už nemícháme, aby se okra nerozmělnila, v případě potřeby jen krouživě pohybujeme celým hrncem.

Vaříme pod pokličkou na mírném ohni tak dlouho, až se šťáva zahustí a okra je měkká – podle velikosti cca 15 min. Ke konci přidáme petrželovou nať, 2 polévkové lžíce oleje a dochutíme solí. Podáváme teplé, s chlebem.

Okra na kari

Suroviny: 500 g mletého masa, 1 cibule, 600 g okry, 6 rajčat, 2 lžičky oleje, 4 lžičky kari, sůl, pepř.

Suroviny na oblohu: bílý jogurt s česnekem, rozinky, arašídy, strouhaný kokos.

Postup přípravy receptu:

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kari, asi minutu opékáme, pak dáme mleté maso a mícháme, až zhnědne. Potom vsypeme očištěnou okru, osmahneme, přidáme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a asi 30 minut dusíme. Podáváme s vařenou rýží a obložíme miskami s česnekovým jogurtem, spařenými rozinkami a arašídy.

Okra na indický způsob
Ingredience
Cibule 2 ks
Česnek 2 stroužek
Zelená chilli paprička 1 ks
Mletý kmín 2 lžička
Koriandr - mletý 2 lžička
Rostlinný olej 2 lžíce
Citrónová šťáva 

Okra
lusky ibišku jedlého 350 g
Zázvor
asi 1,5 cm velký kousek
Postup přípravy receptu:

Konce okry odkrojíme a zbytek nakrájíme na asi 1,5 cm dlouhé kousky. Jednu cibuli nasekáme na kousky a spolu s česnekem, zázvorem, chilli papričkou a 6 lžícemi vody rozmixujeme na hladkou pastu. Potom do směsi zamícháme kmín a koriandr. Druhou cibuli nakrájíme na kolečka a na pánvi osmažíme do zlatova. Potom ji vyndáme na talíř.

Na pánev dáme rozmixovanou směs a za stálého míchání smažíme asi 3 minuty. Pak přidáme okru, citrónovou šťávu a 7 lžic vody. Přikryjeme a na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Na talíři posypeme okru kousky smažené cibule.

Zboží zařazeno v kategoriích

Potřebujete poradit?

Doprava a ceny

Osobní odběr na prodejně - Zdarma

Doručení po Praze pro objednávky nad 999 Kč - Zdarma

Zásilkovna CZ - 55,00 Kč

Doručení na adresu CZ od - 85,00 Kč

Zásielkovňa SK - 3,40 €

Doručení na adresu SK od - 6,20 €

Velkoobchod

Naše zboží nabízíme i jako velkoobchod. Jsme největším dovozcem námi nabízených produktů do EU již od roku 2000.

Kamenná prodejna

Ortenovo náměstí 1025/27

170 00 Praha 7 - Holešovice

Tel.: +420 774 140 127

Po - So 10:00 - 20:00

Kontakt
Logo
Orient food - Chut' slince
© 2012 - 2021 Orinet food / A.POINT s.r.o., Všechna práva vyhrazena
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.