Blahodárné účinky bulguru
Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.
Bulgur v kuchyni
Bulgur se díky předvaření snadno a rychle tepelně upravuje. Protože absorbuje mnoho vody, je třeba jej vařit v poměru 1:3, a to po dobu 12 minut. Možné je také povařit bulgur jen 5 minut a nechat jej pod pokličkou "dojít". Je také možné připravit jej jinak než tepelným způsobem - nabobtnáním. Uchová si tak veškeré živiny. Surovinu namáčejte po dobu jedné hodiny, potom vodu slijte.
Pokrmy z bulguru
Bulgur můžete použít do nádivek, karbanátků, do masitých nebo zeleninových jídel nebo jako zavářku do polévky. Lze jej také užívat jako výživnější náhražku rýže, ostatně nejjednodušší přípravou je bulgur na způsob rizota. Je typickou součástí jídel středomořské a orientální kuchyně (např. kibbehy nebo pilafy). Vzhledem k vysokému podílu živin a nízkému obsahu tuku se bulgur hodí i pro přípravu dietních nebo vegetariánských pokrmů. Pro svou nenadýmavost a lehkou stravitelnost jej můžete podávat i dětem.
Nejznámějším pokrmem z bulguru je bulgurový salát zv. tabbouleh, původem z Libanonu a Sýrie. Recept je velmi jednoduchý, posuďte sami:
Libanonský salát Tabbouleh
Ingredience:
2 svazky petrželky,
1 lžíce máty,
2 hrnky namočeného bulguru,
8 rajčat,
1 cibule,
3 lžíce olivového oleje,
2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř
Postup přípravy
Petrželku a mátu nakrájejte na drobné kousky. Rajčata a cibuli na kostičky. Dejte do mísy spolu s bulgurem, který jste hodinu namáčeli. Dochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem. Servírujte na míse vytvořené z hlávkového salátu.
Bulgur na kari a s mandlemi
Ingredience:
- 1 hrníček rýže Basmati
- 1/2 hrníčku bulguru
- 350 g mražené kukuřice
- 300 g hlávkového zelí
- 20 ks mandlí
- 1 lžíce másla Ghí
- 1 lžička kari koření
- sůl podle chuti
Postup přípravy: Bulgur se vaří ze všech surovin asi nejdéle, proto jím začneme. Propláchnutý bulgur zalijeme vrchovatým hrníčkem vody a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 25 minut. Během vaření není potřeba míchat. Rýži Basmati též propláchneme vodou a uvaříme do měkka pod pokličkou v poměru 1:2 vody. Zelí nakrájíme na drobné kousky. Dále si připravíme mandle. Spaříme je horkou vodou, necháme pár minut odstát a můžeme začít loupat. Máslo Ghí rozpustíme v hluboké pánvi, přidáme kukuřici, pokrájené zelí, osolíme a podusíme pod pokličkou. Jakmile je zelí měkké a kukuřice prohřátá vmícháme kari koření, uvařenou rýži a bulgur. Důkladně promícháme a vše ještě pár minut povaříme. Podáváme zdobené mandličkami.
Bulgur s česnekem a čerstvými listy špenátu
Ingredience:
- 150g bulguru
- 150g směs zeleniny (mrkev, hrách, kukuřice)
- 4 listy čerstvého špenátu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sezamových semínek na posypání
- 1 lžička kari koření
- sůl podle chuti
Postup přípravy:
Do hrnce vsypeme několikrát propraný bulgur, přidáme špetku soli a lžíci olivového oleje. Zalijeme horkou vodou a dusíme na mírném ohni pod pokličkou za občasného míchání. Vaříme v poměru 1 díl bulguru, 2 díly vody. Po 5 minutách přidáme kari a zeleninu, po dalších 5 minutách omyté a na kousky pokrájené špenátové listy. Zhruba po 15 minutách by měl bulgur téměř všechnu vodu vstřebat, v této chvíli vypneme vařič, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme pod pokličkou dojít.
Podáváme sypané sezamovými semínky.
Bulgur s restovanou cibulkou
- 500g bulguru
- 250g hlávkové zelí
- 40g tempehu uzeného
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 1 mrkev
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky majoránky
- sůl podle chuti
Postup přípravy: Nejdříve si očistíme zeleninu, cibuli a česnek oloupeme. Zelí pokrájíme na tenké nudličky, cibuli nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo a tempeh na kostičky. Bulgur několikrát propereme, nasypeme do hrnce, přidáme zeleninu a tempeh. Zalijeme horkou vodou zhruba 2 cm nad povrch a vaříme na mírném ohni do měkka. Je-li potřeba během vaření vodu dolijeme. Mezitím si na pánvi na olivovém oleji pozvolna osmahneme cibulku. K bulguru těsně před koncem vmícháme prolisovaný česnek, majoránku a podle chuti osolíme. Servírujeme s osmahnutou cibulkou.
Bulgurové rizoto
- 200g hrášku
- 200g kukuřice
- 20g tempehu uzeného
- 1 hrníček rýže Basmati
- 1 hrníček bulguru
- 2 červené papriky
- 1 mrkev
- 1 jarní cibulka
- 1 lžička kari koření
- máslo Ghí
- sůl
Postup přípravy: Rýži a bulgur propláchneme, nesesypáváme, protože jej nebudeme vařit dohromady. Do hrnce s rýží ještě přidáme na kousky pokrájený tempeh a uvaříme podle návodu doměkka. Bulgur uvaříme taktéž doměkka, nesolíme. Na pánvi na másle osmahneme jarní cibulku, přidáme na malé kousky pokrájenou zeleninu, povaříme s kari kořením a podle chuti osolíme. Vmícháme uvařenou rýži a bulgur
Salát z jemného bulguru nebo kuskusu
Do velké mísy dejte jemný bulgur a vařící vodu. Zamíchejte a nechte bulgur odpočívat 5 - 10 minut, dokud neabsorbuje všechnu vodu. Bulgur nesmí být vlhký, voda se musí všechna absorbovat a objem bulguru se zdvojnásobí. Zatím na oleji osmahněte cibulku, přidejte rajčatovou pastu, sůl a duste 1 - 2 minuty. Tuto směs smíchejte rukama s bulgurem. Potom přidejte citrónovou šťávu, kmín a sušenou mátu. Dobře promíchejte a nechte vychladnout. Nakonec přidejte rajčata, okurek, zelenou cibuli, salát, petrželku nebo kopr a vše promíchejte.
Kiris můžete podávat s hlávkovým salátem, nakládanou zeleninou nebo nakládanými chilli papričkami
Bulgur s houbami
150 g pšeničného bulguru,
400 ml vody (bujónu),
4 lžíce oleje,
2 cibule,
zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať),
300 g jedlých hub,
100 g nakrájeného celeru,
1 středně velká mrkev nakrájená na menší tenké plátky,
2 stroužky rozetřeného česneku,
1 čerstvá paprika nakrájená na nudličky
Houby nakrájíme na tenčí plátky a osmahneme na oleji. Přidáme cibuli, celer, mrkev, česnek, podlijeme trochou vody a dusíme 15 minut. Pak přidáme bulgur, zalijeme 400 ml vývaru a společně dusíme ješte 15 minut. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a bazalku. Dochutíme kořením, případně vmícháme smetanu. Posypané sýrem podáváme s bílým a červeným zelným salátem.
Jemné bulgurové knedlíčky
150 g bulguru,
5 g sušené bramborové kaše (3 vařené brambory),
400 ml mléka,
1 lžíce másla, sůl,
2 lžíce pšeničné mouky,
2 vejce,
1 svazek bazalky
Bulgur dáme na širokou pánev, zalijeme osoleným mlékem, na mírném ohni vaříme 10 minut. Po odstavení z ohně necháme ještě pod poklicí stát cca 5-10 minut. Pak přidáme máslo a necháme odkryté vychladnout. Do vychladnutého přidáme žloutky, bramborovou kaši, usekanou bazalku nebo petrželku (nepoužíváme ji pokud chceme připravit knedlíčky na sladko), pšeničnou mouku a dobře promícháme. Z bílku ušleháme sníh a pomalu ho zapracujeme do těsta. Rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě. Pokud se knedlíčky rozvařují, těsto zahustíme moukou. Když knedlíčky vyplavou na povrch, ještě je chvíli povaříme, opatrně vybereme na mísu, přidáme kousek másla (nebo zakapeme olejem) a promícháme. Knedlíčky mužeme podávat s masem, zeleninou, omáčkami, zdobíme bazalkou. Rovněž je možné připravit knedlíčky na sladko s ořechy, mákem, tvarohem a pod. (uvařené a omaštěné knedlíčky zasypeme cukrem, přidáme ořechy, nebo jiné z uvedených surovin a podáváme; možné je i plnění ovocem).
Kuřecí kari bulgur
30 g másla, 500 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, sůl, mletý pepř, 1 velká nakrájená cibule, 2 stroužky česneku, kari koření (šafrán), 150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 400 g čerstvých oloupaných (nebo konzervovaných) nakrájených rajčat, 300 g ružiček květáku, 60 g rozinek, 100 g mraženého hrášku, 150 g bílého jogurtu
Kuřecí maso opékáme na másle cca 5 minut na slabém ohni až do mírného zhnědnutí. Vybereme ho na talíř, ochutíme solí a trochou pepře. Na másle zbylém na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme kari (i šafrán), bulgur, vývar, rajčata, květák, rozinky a pomalu přivedeme do varu. Pod pokličkou dusíme 15 minut, občas zamícháme. Přidáme kuřecí maso, hrášek a opět přivedeme k varu. Pod pokličkou pak dusíme všechno ještě cca 10 minut. Podáváme s čerstvým jablkovým kompotem (3 středně velká jablka oloupeme, pokrájíme na měsíčky, dáme do menšího hrnce, přidáme 1 lžíci cukru a podlijeme 150 ml vody. Dusíme do měkka. Ochutíme citrónovou šťávou, skořicí a případně osladíme). Stejným způsobem můžeme připravit i jiné ovoce vhodné jako součást přílohy.
Bulgur s tuňákem
Bulgur vložíme do kastrolu, přidáme požadované množství vody (podle návodu) a přiměřeně osolíme, pro lepší trávení opepříme. Necháme minutku povařit a přidáme plechovku tuňáka v oleji a jednu ve vlastní šťávě (mohou být kousky i drť). Přiklopíme poklicí a necháme dojít na mírném plameni doměkka.
Směs promícháme a můžeme servírovat. Ingredience jsou určeny pro dvě porce. Podáváme nejlépe s křehkým ledovým salátem, který upravujeme běžným způsobem. Můžeme nakombinovat s rajčaty, okurkou, někdy olivami. Salát zaléváme balsamikem a přiměřeně solíme.
Bulgur můžeme připravovat i bez solení - pro dietáře. Nebo naopak s různým kořením dle chuti a vkusu každé kuchařky. Bulgur i tuňák má specifickou chuť, kterou je ovšem škoda upozadit výrazným kořením.
Pro obměnu je možné s tuňákem přidat i kousky zeleniny jako je brokolice, mrkvička nebo celer.
Kuřecí prsa se zelím a bulgurem
Ingredience
- 300 g pšeničného bulguru
- 300 ml i více teplé vody nebo vývaru
- dle chuti: sůl
- 1 menší zelí nastrouhané
- 2 cibule
- dle chuti: zelená petrželka, bazalka i sušená, pažitka, česnek
- 3 ks kuřecí prsa
- dle potřeby: olej
- dle chuti a potřeby: máslo, kurkuma, kari koření, špetka pálivé papriky
Postup přípravy
- V kastrolu na oleji osmahneme pokrájené cibule, přidáme čerstvé nakrouhané zelí (nejlépe z okurkového kruhadla), z počátku opékáme zprudka, pak zmírníme a bez přilévání vody restujeme doměkka. Bulgur 3x propláchneme vodou, přidáme do kastrolu se zelím, zalijeme teplým vývarem nebo vodou, přiklopíme pokličkou a po dobu 20 minut v troubě dusíme na 180 °C. Po uplynutí této doby zkontrolujeme tekutinu v kastrolu, podle potřeby podlijeme, přidáme bylinky, promícháme, dáme dusit na dalších 10 minut, pak troubu vypneme a pod pokličkou v troubě necháme dojít. Mezitím si na pánvi na rozpuštěném másle a oleji orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, až zbělají přidáme špetku pálivé papriky, kurkumu a kari koření. Na talíři z bulguru a zelí vytvoříme kruh a doprostřed vložíme orestovaná kuřecí prsa.
Králík na zelenině s bulgurem
Ingredience
- 150 g bulgur
- 80 g mrkev
- 100 g petržel
- 660 g králík
- 10 g ocet
- špetka sůl, drcený kmín, bobkový list, nové koření
Postup přípravy
- Do 300 g osolené vařící vody nasypeme bulgur, přiklopíme pokličkou, povaříme 2 minuty a necháme 15 minut odstát. Mrkev a petržel očistíme, nastrouháme na struhadle na hrubo, dáme na plech, na zeleninu položíme okořeněného králíka, přidáme bobkový list a celé nové koření. Zastříkáme octem, podlijeme vodou a dáme upéct do trouby. Po upečení vyndáme bobkový list a zeleninu rozmixujeme. Podáváme s bulgurem.