Bulgur hrubý 800g

- Kompletní specifikace
- Komentáře 0
- Bulgur hrubý 800gSkladem79 Kč69 Kč bez DPH
Bulgur hrubý - 800g
Tento u nás málo známý produkt se vyrábí z celozrnné pšenice. Je výživnější než rýže, stravitelnější než luštěniny a má příjemnou oříškovou chuť.
Co je to a jak se vyrábí bulgur
Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky. Namáčením vznikají enzymy a dochází k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry, tím je bulgur stravitelnější a zrno biologicky aktivní. Bulgur se obvykle nejí samostatně, používá se spíše jako součást různých pokrmů. Chutná po oříšcích a voní po obilí.
Blahodárné účinky bulguru
Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.
Bulgur v kuchyni
Bulgur se díky předvaření snadno a rychle tepelně upravuje. Protože absorbuje mnoho vody, je třeba jej vařit v poměru 1:3, a to po dobu 12 minut. Možné je také povařit bulgur jen 5 minut a nechat jej pod pokličkou "dojít". Je také možné připravit jej jinak než tepelným způsobem - nabobtnáním. Uchová si tak veškeré živiny. Surovinu namáčejte po dobu jedné hodiny, potom vodu slijte.
Pokrmy z bulguru
Bulgur můžete použít do nádivek, karbanátků, do masitých nebo zeleninových jídel nebo jako zavářku do polévky. Lze jej také užívat jako výživnější náhražku rýže, ostatně nejjednodušší přípravou je bulgur na způsob rizota. Je typickou součástí jídel středomořské a orientální kuchyně (např. kibbehy nebo pilafy). Vzhledem k vysokému podílu živin a nízkému obsahu tuku se bulgur hodí i pro přípravu dietních nebo vegetariánských pokrmů. Pro svou nenadýmavost a lehkou stravitelnost jej můžete podávat i dětem.
Nejznámějším pokrmem z bulguru je bulgurový salát zv. tabbouleh, původem z Libanonu a Sýrie. Recept je velmi jednoduchý, posuďte sami:
Salát Tabbouleh
Ingredience
2 svazky petrželky,
1 lžíce máty,
2 hrnky namočeného bulguru,
8 rajčat,
1 cibule,
3 lžíce olivového oleje,
2 lžíce citronové šťávy,
sůl, pepř
Postup přípravy
Petrželku a mátu nakrájejte na drobné kousky. Rajčata a cibuli na kostičky. Dejte do mísy spolu s bulgurem, který jste hodinu namáčeli. Dochuťte citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem. Servírujte na míse vytvořené z hlávkového salátu.